2021-10-26 12:00:56• hírek • Bede Emőke

Évente több mint 3500 halálesetet okoz a mellrák, mégsem járnak szűrésre a romániai nők

Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott az önvizsgálat mellett rendszeresen részt venni a szűréseken is. S noha sok országban már mindennaposnak számít, hogy az 50 év feletti hölgyek évente szűrővizsgálatra járnak, Romániában ez még mindig nem bevett szokás, pedig a mellrák tavaly több mint 3 ezer nő halálát okozta.

Az Eurostat legfrissebb kimutatása szerint az unió 50 és 69 év közötti női lakosainak 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy felmérést megelőző két évben jártak mammográfiás szűrővizsgálaton. Uniós szinten a svéd hölgyek tűnnek a legelőrelátóbbnak, hiszen ott a vizsgálaton részt vevő nők aránya 2019-ben elérte a 95 százalékot, de a finn nők esetében is 92 százalékot jegyeztek az említett évben. A szintén az élmezőnybe tartozó Dániában az említett korosztályhoz tartozó nők 82 százaléka, Portugáliában pedig 81 százalékuk tartotta fontosnak, hogy elmenjen egy ilyen jellegű szűrővizsgálatra.


A lista másik oldalán, a többi országtól messze lemaradva találjuk Romániát, ahol a hölgyeknek mindössze 9,2 százaléka vett részt mammográfiás vizsgálaton a felmérést megelőző két évben. Bulgária közel 30 százalékkal előzi meg e tekintetben Romániát, hiszen a bolgár hölgyeknek nem kevesebb mint 35,5 százaléka nyilatkozta azt, hogy részt vett az ajánlott szűrővizsgálaton. Az észtek esetében ez az arány 44, a litvánoknál pedig 49 százalék.



Több mint 3 ezer életet követelt 2020-ban a mellrák Romániában


Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint tavaly 49.769-en vesztették életüket Romániában rákos megbetegedések miatt. Ennek kiemelkedő része, mintegy 9.439 eset a torok- és tüdőrákhoz köthető, majd 3.535 regisztrált elhalálozással következik az első sorban nőket érintő mellrák. S noha az Eurostat felmérése csupán az 50 éven felüli hölgyekre vonatkozott, a romániai adatok egyértelműen mutatják, hogy fiatalabb korban is érdemes nagy figyelmet fordítani a kérdésre, hiszen 5, mellrák miatt elhunyt nő még 30 éves sem volt, 55-en pedig még csak a harmincas éveikben jártak.


Az esetszámok drasztikus megugrása 50 év felett kezdődik, hisz míg a negyvenes nők körében 236-an estek áldozatul a ráknak, addig az ötvenes éveikben járó, mellrákkal diagnosztizált hölgyek között már 476 áldozatot szedett a betegség. A 60 és 69 év közötti korosztályban 943-an hunytak el mellrák következtében, a 70 és 79 közöttiek között pedig 950 nő szervezete vesztette el a rákkal vívott csatát. Végül, de nem utolsósorban a 80 éven felüliek körében 870 elhalálozást eredményezett az emlőrák.


Október 1-én, azaz a mellrák elleni világnap apropóján a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház az utóbbi három évben rendszeresen szervezett szűrőkampányokat, ám idén ez sajnos a koronavírus-járvány miatt nem volt kivitelezhető. Ennek ellenére minden hölgyet arra bíztattak, hogy ne halogassa a szűrővizsgálaton való részvételt, hisz a korai felismerés életeket menthet. A pandémia alatt sajnos többen is elkövették azt a hibát, hogy nem fordultak idejében orvoshoz, így amikor végül fény derült az elváltozásra, a betegség már előrehaladott stádiumában járt. A kórház a világnap alkalmából kiadott közleményében mindenkit emlékeztetett arra is, hogy a mammográfia ambuláns rendszerben is elvégezhető, ehhez csupán a háziorvos által kiállított küldőpapírra és egy előjegyzésre van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: